Őrült meccsen szakadt meg a Kosársuli veretlensége, de a párharcnak nincs vége

Szerző: | ápr 12, 2024

Túlzás nélkül a végletekig kiélezett, kétszeri hosszabbításba torkolló mérkőzést játszott egymással a Vásárhelyi Kosársuli és a Veszprém csütörtök este a Hódtói Sportcsarnokban. A szezon meccsének is beillő találkozót végül a vendégek nyerték meg, akik így elvették a Kosársuli január óta tartó veretlenségét és előnybe kerültek a negyeddöntős párharcban.

Elkezdődött az NB I/B Zöld csoportjában a rájátszás, amelynek negyeddöntőjében az alapszakasz-4. Kosársuli az 5. Veszprémmel csap össze. Mivel a párharc két győzelemig tart, így dupla jelentősége volt annak, meg tudja-e tartani a vásárhelyi csapat a pályaelőnyét.

Az előjelek kedvezőek voltak a Kosársuli szempontjából, hiszen a veretlenségi sorozat egyik legnehezebb állomásaként március közepén 94-84-re sikerült legyőzni a Hódtóiban a veszprémieket. Tudtuk jól viszont, hogy ez most teljesen más meccs lesz, és ez maximálisan így is történt.

Alex Geddes ugyanis alaposan felkészítette a csapatát a Kosársuliból, így az első percekben erődemonstrációt tartott a Veszprém a csordultig telt, ezúttal is elképesztő hangulatú sportcsarnokban. Moore kosaraival a 6. percben már tízzel vezettek (6-16), és hiába kért időt Saša Vejinović, a 8. perc elejére tovább nőtt a különbség (9-23). Mínusz tizennégynél ébredezni kezdett a támadásban és védekezésben is mattolt Kosársuli, de nem sikerült érdemben zárkózni a negyed végéig (16-27).

A második negyed elején viszont rendezte a sorokat a csapat, amihez Balogh zsákolása adta meg az alaphangot. Orgona vezetésével jött egy 8-0-s roham (24-27), és sikerült olyan távolságba feljönni, amivel abszolút meccsben lehetett maradni. A negyed közepén mindkét csapatnál becsúszott egy-két pontatlanság támadásban, majd a félidő előtti bő két perc intenzívre sikerült – a Veszprémben egyaránt megfordult Orgona és Rosic szórt triplát itt, Madár kétszer ott. A nagyszünetre Kelemen állította be a 37-43-as eredményt.

A pihenőt követően ott folytatták a csapatok, ahol abbahagyták. Tapadt a Kosársuli, sőt, Kelemen villanásaival az egyenlítés is összejött (46-46, 22. perc), de a vezetést nem sikerült átvenni. Ez megbosszulta magát és rányomta a bélyegét a harmadik negyedre, hiszen a 23. perc elejétől óriási fordulat állt be a játék képében: a két csapat őszi meccsén fantasztikusan teljesítő Madár vette a hátára a Veszprémet, ami zsinórban három sikeres triplának is köszönhetően egy 16-2-es rohamban teljesedett ki (48-62, 29. perc). A támadásban megzuhant Kosársuli Moore hármasánál az addigi legnagyobb hátrányba került a 30. percben (50-65), és rohanhatott az eredmény után.

Ennek viszont meglett a pozitív hatása, sőt. 54-68-ról hatalmas fokozatba kapcsolt elöl és hátul is a csapat, öt perc alatt egyetlen kosarat sem engedett a Veszprémnek (!), miközben Bálint, Kelemen, majd Rosic szállította elöl a pontokat. Már-már emberfelettinek mondható, 17-0-s sorozattal sikerült fordítani a 36. perc végére, a közönség szurkolása mellett pedig szinte elképzelhetetlen volt, hogy innen ki lehet kapni. Madár és Szabó ugyan összehozott egy 6-0-t (71-74), ám Bálint palánk alatti befejezései nagyon szoros, eredményes védekezésekkel társultak, így az utolsó percet 75-74-ről kezdte a csapat.

A Veszprém támadott, időt kért, majd ismét támadott és ismét időt kért, ám előbb Moore-nak, majd Madárnak sem sikerült a gyűrűbe találnia. Utóbbi aztán tíz másodpercre a végétől eladta a labdát, Bálint bedobta a ziccert. 77-74, öt másodperc hátra… ekkor pedig jött, aminek jönnie kellett – Moore felhozta a labdát, senki nem tudta őt faultolni, a dudaszós triplája pedig a palánkról nem kifelé, hanem befelé pattant.

77-77-ről jöhetett tehát az első hosszabbítás. Úgy tűnt, a lélektani fölénnyel élni tud a Veszprém, hiszen Moore-nak köszönhetően 6-0-val kezdtek a vendégek (77-83). A 44. perc elején a legjobbkor jött Kelemen hármasa, majd Rosic a veszprémi eladott labdákat kihasználva előbb egy büntetőt, majd egy triplát süllyesztett el (84-83). Következhetett a sakkjátszmaszerű büntetőzés, amiből végül egálra jöttek ki a csapatok – 86-86-ról még volt egy támadása a győzelemért a Veszprémnek, ám Madár nem tudta bedobni a triplát, így jöhetett a második hosszabbítás.

Birkás kosarára Kelemen válaszolt, ám Popadic hármasa után jobban bírta az idegek harcát a Veszprém: a Kosársuli büntetőket hagyott ki és Rosic tripláját leszámítva a távoli dobások sem ültek, miközben a vendégektől Moore szórta meg magát ismét. A vége 97-93-as veszprémi siker lett, ami annak tükrében megérdemelt, hogy szinte végig vezettek a meccsen. Ennek ellenére a hatalmasat küzdő Kosársulinak nagyon fájhat a rendes játékidő vége…

NB I/B Zöld csoport, rájátszás, negyeddöntő, 1. mérkőzés:

Vásárhelyi Kosársuli – Veszprém Kosárlabda Klub 93-97 (16-27, 21-16, 15-22, 25-12, 9-9, 7-11)

Hódtói Sportcsarnok, 700 néző. Vezette: Farkas, dr. Danka, Nagy
 
Kosársuli: Borbáth 4, Rosic 23/9, Balogh 7, Bálint 17, Orgona 14/3
Cserék: Pinnyey -, Knyur -, Kelemen 28/12
Edzőpáros: Saša Vejinović, Utasi Gábor
 
Veszprém: Szabó 12/3, Madár 22/18, Varga 5/3, Takács 7/3, Moore 41/6
Cserék: Popadic 4/3, Prodanovic 2, Birkás 4
Vezetőedző: Alex Geddes

Saša Vejinović: „A mait elbuktuk, de a párharcot mi nyerjük. Minden porcikámmal ebben hiszek.”

Alex Geddes:Nagyon nagy meccs volt, megkockáztatom, hogy mindkét csapat a szezon meccsét játszotta. Hatalmasat kellett harcolnunk elejétől a végéig. Gratulálok a Vásárhelynek, remekül teljesítettek, és gratulálok a közönségnek is, hiszen olyan fantasztikus hangulatot teremtettek, amiben élvezet volt játszani. Remélem, hogy meg tudjuk ismételni a teljesítményünket szombaton, és továbbjutunk az elődöntőbe.”

A második meccs április 13-án, szombaton 18 órakor kezdődik Veszprémben. Amennyiben a Veszprém győz, megnyeri a párharcot és továbbjut, Kosársuli-siker esetén viszont jöhet a harmadik meccs, amit jövő szerdán, április 17-én 18:30-kor játszhatnak, ismét a Hódtói Sportcsarnokban.

Hajrá, Kosársuli!

A mérkőzés megrendezését a Hódkertész Kft. támogatta.

U10-es csapataink

Megnyerte a Kosársuli U18 a Régiós Bajnokok Tornáját!

Megnyerte a Kosársuli U18 a Régiós Bajnokok Tornáját!

Mindkét mérkőzését magabiztosan nyerve hódította el a Régiós Bajnokok Tornájának kupáját a Vásárhelyi Kosársuli U18. A kék-sárgák az idei szezon talán legjobb produkciójával hódították el a győzelmet a Hódtói Sportcsarnokban, és lettek ezzel a második vonalnak számító...

Kosársuli: Egy lépésre az 5. helyért folyó párharc!

Kosársuli: Egy lépésre az 5. helyért folyó párharc!

A múlt vasárnapi, DMTK elleni idegenbeli győzelmével egy lépésre került az 5. helyért folyó párharctól a Vásárhelyi Kosársuli. A kék-sárgák fergeteges tavaszi győzelmi szériáját követően a Veszprém ellen ugyan megtorpantak, ám sikerült visszatalálniuk a győzelmi...

Szezont zártak az U12-es Sólymok és a Palánták

Szezont zártak az U12-es Sólymok és a Palánták

Befejeződött az U12-es bajnokság Vásárhelyi Sólymok és a Vásárhelyi Palánták csapatának. Az ifjú kosarasok rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek a szezonban, és igazi közösséggé formálódtak. Az utolsó fordulóban négyből három derbit nyertek meg. U12-es Bajnokság B-csoport...