Nagy izgalmak után 12/12: győzelemmel zárta az alapszakaszt a Kosársuli!

Szerző: | ápr 1, 2024

Az Atomerőmű SE U23 elleni hazai bajnokival zárta az NB I/B Zöld csoportjának alapszakaszát a Vásárhelyi Kosársuli vasárnap este. A találkozó nézőcsúcsot, egyben sokáig emlékezetes hajrát hozott, aminek végén a 100 pont fölé jutó, a veretlenségi szériáját folytató Kosársuli örülhetett.

Fantasztikus környezet fogadta a csapatokat húsvétvasárnap a Hódtói Sportcsarnokban, minden eddigi hazai mérkőzésnél jobban megtelt a lelátó – aki néhány perces késéssel érkezett, már nem talált ülőhelyet magának. A vásárhelyi közönség – élen a B-középpel – óriási támogatást nyújt, a csapat pedig győzelmekkel igyekszik meghálálni az utóbbi hetekben egyre fokozódó szeretetet és érdeklődést. Ahogy azt Pintér Tamás, a paksiak edzője is kiemelte a lefújás után: az, hogy a fiatal játékosok ilyen hangulatban léphetnek pályára, nagyon sokat jelent és nagyon sokat számít, hiszen kevés helyen lehet hasonló atmoszférával találkozni a magyar kosárlabdaéletben.

Mindkét együttes számára kiemelten fontos volt az eredmény, hiszen a Kosársuli a győzelmi széria folytatása mellett a 4. hely bebiztosításáért, míg a Paks a felsőházi rájátszásért harcolt – a vendégek egy esetleges sikerrel elcsípték volna a play-offot, és ennek szellemében játszották végig a találkozót. Decemberben 99-93-ra az Atomerőmű győzött, most ennél is szorosabban alakult a meccs.

6-0-s vásárhelyi roham alapozta meg a kezdést, már a legelső kosárra hatalmas taps volt a válasz a közönség részéről. Az első negyed első felében úgy tűnt, akár stabil előnyt is felépíthet a Kosársuli, ám egyrészt a megszokottnál több hiba jött támadásban, másrészt a helyenként puha védekezést és lepattanózást szépen ki tudta használni a Kékesi triplái által repített Paks. Az 5. percben át is vette a vezetést a vendégcsapat (10-11), majd 12-11-ről egy 12-4-es szériával növelték a különbséget. A 10. percben, Géringer büntetője után már 23-16-ra mentek a paksiak, Borbáth büntetői hozták közelebb a játékrész végére a Kosársulit (18-23).

A második tíz perc elején gyorsan felébredt és tempót váltott a Kosársuli, remek csapatjátékkal, egy 9-0-s rohammal egyből sikerült is fordítani (27-26). A negyed közepén, remek pillanatban Bálint szórt hármast (35-31, 15. perc), majd szép sorban követték őt a többiek, Rosic, Pinnyey és Bősz is triplából volt eredményes. A vendégek egy darabig tudtak válaszolni és tartották az öt pont környéki különbséget, ám a félidő utolsó másfél perce Pinnyeyről szólt, akinek a közelijével, majd hármasával nyolc pontra hízott a hazai előny a nagyszünetre (49-41).

A pihenő után ott folytatta a csapat, ahol abbahagyta: előbb Orgona, majd Kelemen villant triplával, így a 21. perc végén tíz fölé nyílt az olló (55-44). Rosic egyéni megoldásaival tartotta az előnyt a Kosársuli, ám becsúszott néhány pontatlanság, Géringer zsákolása után időt is kért Saša Vejinović (25. perc, 62-54). Ez jót tett, hiszen ismét jöttek a szépen befejezett támadások, a 29. percben, Borbáth triplájánál pedig kialakult az addigi legnagyobb különbség (73-60), és a negyedet is az ő pontjai zárták le (75-65).

Noha érezhető volt, hogy nagyon hajtanak a vendégek, ekkor még nehezen lehetett elképzelni, hogy hosszabbításos drámába torkollik a meccs. Csakhogy a negyedik negyed első négy percében egyszer sem talált a gyűrűbe a Kosársuli, az Atomerőmű pedig közelebb lopódzott, majd Géringer és Inalegwu triplájával megérkezett a vásárhelyi csapat nyakára (77-74, 36. perc). Kíméletlenül kihasználták az eladott labdákat az A-csoportban is játszó és edződő paksi fiatalok, Orgona hármasára előbb Heimann, majd Géringer válaszolt (80-79). Két perccel a dudaszó előtt úgy tűnt, eldőlt a meccs, hiszen Balogh előbb szórt egy hármast, majd blokkolt, és Borbáth is triplával jeleskedett, ám 86-79-ről fél perc alatt hirtelen megint visszajött a meccsbe a Paks, sőt… Géringer hármasa után 88-86-ról indult az utolsó perc, aztán Arnold harcolt sikeresen a vásárhelyi palánknál (88-88). Saša Vejinović időkérése után támadhatott a győzelemért a Kosársuli, ám Balogh triplája kimaradt, így a paksiak ölébe hullott a győzelem lehetősége. Géringer középtávolija kimaradt, és ugyan Arnold összeszedte a lepattanót, de nem tudta begyömöszölni a labdát a gyűrűbe – jöhetett a hosszabbítás.

Rosic és Balogh nyugtatta a kedélyeket a plusz öt perc elején, hamar időt is kért Pintér Tamás (93-88, 41. perc). Ez sem zökkentette ki a Kosársulit, Bálint büntetői ismét stabillá növelték az előnyt (95-88) – hitte mindenki a Hódtóiban, kivéve a paksiakat. Imre és Géringer triplája villámgyorsan újra mínusz egyre hozta fel őket (95-94), majd Rosic büntetőire Sövegjártó válaszolt, így 98-96-ról kezdődött az utolsó perc. Rosic kimaradt dobása után ismét a Paks támadott, ám Pajor és Imre sem tudta értékesíteni a helyzetét, a faultozásból és a büntetőzésből pedig – Saša Vejinović időkérésével együtt – a Kosársuli jött ki jobban. A 101-97-et az a Rosic állította be, aki 31 pontjával és 10 asszisztjával a meccs legeredményesebbje lett.

A Kosársuli nehezen, túlórában, de megszerezte zsinórban a 12. győzelmét. Ez azt jelenti, hogy a Győr elleni, hosszabbításos januári vereséget követően (amikor a 12. helyen állt a csapat a tabellán) a bajnokság összes együttesét sikerült két vállra fektetni, ami önmagában óriási és páratlan teljesítmény.

NB I/B Zöld csoport, 26. forduló:

Vásárhelyi Kosársuli-Atomerőmű SE U23 101–97 (18-23, 31-18, 26-24, 13-23, 13-9)

Hódtói Sportcsarnok, 700 néző. Vezette: Jankovics, Hervay, Gombos

Kosársuli: Rosic 31/12, Borbáth 11/6, Balogh 12/6, Bálint 17/3, Orgona 14/6
Csere: Kelemen 5/3, Pinnyey 8/6, Bősz 3/3, Knyur
Edzőpáros: Saša Vejinović, Utasi Gábor

Paks: Heimann 7/6, Pajor D. 5/3, Kékesi 16/9, Géringer 25/12, Arnold 14
Csere: Sövegjártó 3, Pajor K. 9/3, Imre 11/3, Inalegwu 5/3, Sáfrán
Edző: Pintér Tamás

Saša Vejinović: „Tudtuk, hogy a Paks a bajnokság legkellemetlenebb csapata, ha teljes kerettel érkezik, ez most bebizonyosodott itt a Hódtóiban is. Gratulálok a csapatomnak, szívvel-lélekkel, 45 percig tudtunk küzdeni! Hatalmas köszönet jár a 700 kilátogató embernek, hiszen most is kiszurkolták a győzelmet!”


A Kosársuli 16-10-es mérleggel a 4. helyen zárta az alapszakaszt, a rájátszás negyeddöntőjében pedig az alapszakasz-5. Veszprémmel találkozik. A párharcot pályaelőnyből, hazai környezetben kezdheti a csapat, az első mérkőzés jövő hét közepén (április 9., 10. vagy 11.) lesz a Hódtói Sportcsarnokban. Várunk akkor is mindenkit, szurkoljuk ki ismét a győzelmet!

A negyeddöntő párharcai:

Dávid Kornél Akadémia (1.)-Dunaharaszti (8.)

Tiszaújváros (2.)-Nagykőrös (7.)

Győr (3.)-Sopron (6.)

Kosársuli (4.)-Veszprém (5.)


























































































































































































Ű






























U10-es csapataink

Megnyerte a Kosársuli U18 a Régiós Bajnokok Tornáját!

Megnyerte a Kosársuli U18 a Régiós Bajnokok Tornáját!

Mindkét mérkőzését magabiztosan nyerve hódította el a Régiós Bajnokok Tornájának kupáját a Vásárhelyi Kosársuli U18. A kék-sárgák az idei szezon talán legjobb produkciójával hódították el a győzelmet a Hódtói Sportcsarnokban, és lettek ezzel a második vonalnak számító...

Kosársuli: Egy lépésre az 5. helyért folyó párharc!

Kosársuli: Egy lépésre az 5. helyért folyó párharc!

A múlt vasárnapi, DMTK elleni idegenbeli győzelmével egy lépésre került az 5. helyért folyó párharctól a Vásárhelyi Kosársuli. A kék-sárgák fergeteges tavaszi győzelmi szériáját követően a Veszprém ellen ugyan megtorpantak, ám sikerült visszatalálniuk a győzelmi...

Szezont zártak az U12-es Sólymok és a Palánták

Szezont zártak az U12-es Sólymok és a Palánták

Befejeződött az U12-es bajnokság Vásárhelyi Sólymok és a Vásárhelyi Palánták csapatának. Az ifjú kosarasok rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek a szezonban, és igazi közösséggé formálódtak. Az utolsó fordulóban négyből három derbit nyertek meg. U12-es Bajnokság B-csoport...