Elképesztő szurkolás Vásárhelyen, zsinórban 10. meccsét nyerte a Kosársuli!

Szerző: | márc 15, 2024

Régi idők hangulatát idézte a csütörtök este a Hódtói Sportcsarnokban: a Vásárhelyi Kosársuli zsúfolásig telt lelátók előtt, remek játékkal legyőzte a közvetlen rivális Veszprémet, így megszerezte sorozatban 10. győzelmét az NB I/B Zöld csoportjában!

Igazi kosárlabdaünnepre készült a Kosársuli, hiszen az utóbbi hetek fantasztikus eredményei érzékelhetően a közönségre is hatással voltak és vannak. A B-közép jelenléte és zseniális szurkolása mellett teljes telt ház fogadta a csapatokat, így minden adott volt a forduló rangadójához.

A játéknap előtt a Kosársuli a 6., az azonos mérleggel (13-10) álló Veszprém az 5. helyen állt a tabellán. A vásárhelyi csapat kilenc mérkőzés óta bizonyult verhetetlennek, a nagykőrösi csodahajrá után így a 10/10-ért lépett pályára, míg a veszprémiek zsinórban három győztes találkozóval a hátuk mögött érkeztek Hódmezővásárhelyre. Alex Geddes együttese ősszel nagyon simán, 109-75-re verte a Kosársulit, de a mostani meccs bizonyította, hogy azóta nagyot fordult a világ.

A hazai pályán vezetőedzőként most debütáló Saša Vejinović nem számíthatott a továbbra is sérüléssel bajlódó Pinnyey játékára, rajta kívül viszont mindenki bevethető volt, akárcsak a vendégeknél – így a korábban évekig a Kosársulit erősítő Szabó Péter, valamint az őszi találkozón 46 pontot szóró Madár, illetve a bajnokság egyik legjobb játékosának számító Moore is.

Az amerikai meg is mutatta a tudását, rögtön az első percekben az ő vezetésével kezdett 7-2-vel a Veszprém. Nehezebben lendült bele a Kosársuli, Bálint triplájánál, a 3. percben viszont már felrobbant a csarnok, majd Orgona percei következtek a palánk alatt. A 6. perc elejére kis híján eltűnt a teljes különbség (12-13), ám csak a 8. percben, Rosic triplájánál sikerült utolérni a vendégeket (19-19). A legjobbkor, a negyed utolsó percében vette át először a vezetést a Kosársuli, Rosic hármasa után Kelemen fejezett be szépen egy helyzetet a palánk alatt, majd ismét Rosic villant távolról, ráadásul a dudaszó pillanatában tette ezt (29-26).

Innen már csak egyszer, a második negyed közvetlen legelején volt visszaút a veszprémiek számára: Popadic triplájánál még egyenlítettek, ám 29-29-et követően egészen a lefújás pillanatáig a Kosársuli vezetett. A győzelemhez vezető utat Orgona és Balogh kosarai kezdték meg, a 6-0-s rohamnál időt is kért a vendégek skót edzője (35-29). Nem sikerült ugyanakkor megállítani a vásárhelyi támadójátékot, ami a negyed közepén Rosic asszisztjaiban és Orgona befejezéseiben csúcsosodott: a páros nagy érezte egymást az egész meccs alatt, a palánk alatti pontos befejezések pedig ekkor már a tízpontos különbséget jelentették (43-33, 15. perc). Innen érdekes percek jöttek: előbb Moore-nak köszönhetően visszajött öt pontra a Veszprém, majd Borbáth kosaraival ismét tízre nőtt a hazai előny, hogy aztán Szabó pontjaival megint ötre csökkenjen (50-45). A félidő legvége Orgona közelijeivel a Kosársulié volt, a Veszprém elszórakozott ziccere után pedig 54-47-tel mentek pihenni a csapatok.

A nagyszünet (amely során a vásárhelyi Crystal Dance Club táncosai adtak műsort a közönségnek) után szinte minden ott folytatódott, ahol előtte abbamaradt. Az eladott labdákat a közönség legnagyobb örömére könyörtelenül kihasználta a Kosársuli, így Rosic a 22. perc végén tizenegyre növelte a különbséget (60-49). Ekkor Moore kapta a hátára a csapatát, és hozta vissza megint a meccsbe a Veszprémet, ám a nehéz pillanatokban, a szurkolás erejének is köszönhetően mindig higgadtak maradtak a vásárhelyi kezek. 62-57-ről egy pontatlanabb kétperces periódust Balogh egymaga mozdított el a hat pontjával (68-57), majd Moore zsákolására válaszolt egyből Orgona a másik oldalon. Nem adta fel azonban a Veszprém, 7-0-val ismét visszajött a meccsbe, és hirtelen nyitva hagyta a kérdéseket a hajrára (70-66).

Ezt a helyzetet is kontrollálni tudta a Kosársuli, mint ahogy azt is, hogy a 32. perc végén szintén csupán négy pont volt közte (74-70). Remek csapatjátékkal Rosic, Bálint, Orgona és Borbáth is betalált, 80-70-nél ismét tombolt a hangorkán a csarnokban (35. perc). A Veszprém ekkor indította az utolsó rohamot, a Moore, Madár, Szabó trió 8-2-vel 82-78-ra hozta fel a vendégeket, de a Kosársuli okos támadójátéka végleg eldöntötte az érdemi dolgokat. Saša Vejinović ekkor még nem kért időt, hagyta játszani a csapatot, és jól tette, hiszen Orgona, valamint Rosic büntetői ismét hétre állították a különbséget (85-78). 85-80-nál már összehívta egyeztetni a játékosokat a hazai vezetőedző, Bálint pedig pontosan úgy fejezte be az ezt követő akciót, ahogy azt megbeszélték (87-80, 38. perc). A Veszprém ekkor kissé elfogyott fizikálisan, a Moore-ra kihegyezett taktika már nem működött úgy, az újabb Orgona-Rosic összjáték pedig megadta a kegyelemdöfést (39. perc, 91-82). Az utolsó bő egy percben kétszer is időt kért Alex Geddes, de nemhogy nem sikerült közelebb férkőznie a Veszprémnek, még tovább nőtt a különbség: Borbáth büntetője állította be a 94-84-es végeredményt.

A sorozatbeli 10. győzelem stílszerűen tízpontos előnnyel lett meg, a Kosársuli ezzel előrelépett az 5. helyre a tabellán, holtversenyben a 4. Győrrel, a Sopron vasárnapi pécsi vendégjátékától függően pedig a 3. hely is abszolút elérhető közelségbe kerülhet a forduló végére. Ami viszont még ennél is fontosabb: A-csoportba illő szurkolással sikerült megidézni a régi idők hangulatát, a csapat pedig méltó játékkal járult hozzá a felejthetetlen meccshez.

A mérkőzés teljes egészében visszanézhető erre a linkre kattintva!

A két csapat közti különbség az asszisztok (21-9), valamint a lepattanók (37-28) számában is megmutatkozott. A Kosársuli legponterősebbje a 29-ig jutó Rosic, valamint a 28-at dobó Orgona volt, a vendégektől Moore dupla-duplával (37 pont, 14 lepattanó) zárt.

NB I Zöld csoport, 24. forduló:

Vásárhelyi Kosársuli – Veszprém Kosárlabda Klub 94-84 (29-26, 25-21, 16-19, 24-18)

Hódtói Sportcsarnok, 750 néző. Vezette: Téczely, Farkas, Nagy
 
Kosársuli: Rosic 29/9, Borbáth 10/3, Balogh 8, Bálint 17/3, Orgona 28
Cserék: Kelemen 2, Kass -, Knyur –
Edzőpáros: Saša Vejinović, Utasi Gábor
 
Veszprém: Szabó 11/3, Madár 11/6, Varga 3/3, Prodanovic 2, Moore 37
Cserék: Popadic 13/3, Takács 2, Krkljes 5/3
Vezetőedző: Alex Geddes

Saša Vejinović: „Meg szeretném köszönni a Kosársuli közönségének, hogy mérkőzésről mérkőzésre hatodik emberként vannak velünk. Külön gratulálok minden egyes játékosnak, hibátlanul tartottuk magunkat a taktikához. Megbeszéltük, hogy valamit elveszünk az ellenféltől, és ezt meg is csináltuk. Megint 110 százalékkal végig tudtunk játszani egy mérkőzést, ez elég lenyűgöző dolog.”

Alex Geddes: „Remek meccs volt. Szeretném kiemelni a vásárhelyi közönséget, kiváló hangulatot teremtettek. Hol kisebb, hol nagyobb volt a különbség – a legtöbbször kontrollálni tudtuk a hátrányunkat, és remélem, hogy a srácok sokat tanultak ebből. Bár az eredmény nem nekünk kedvez, de ha az ilyen meccsekből előre tudunk lépni, akkor elégedett vagyok. Nagy gratuláció a Vásárhelynek, zsinórban tíz győzelmet egyetlen bajnokságban sem könnyű megszerezni, lenyűgöző ez a sorozat.”

Az U20-as csapat simán, 100-56-ra nyert, úgy, hogy öten (Filak, Karsai, Knyur, Megyesi, Surinya) is tíz pont fölé jutottak, ezzel eldőlt, hogy biztosan a 3. helyen zárják a bajnokságot.

Folytatás egy hét múlva, március 23-án, szombaton 17 órakor a Békéscsaba otthonában, az alapszakasz következő, egyben utolsó hazai mérkőzése pedig március 31-én, húsvétvasárnap 18 órakor lesz, méghozzá a Paks ellen.

Családi nappal zárta a szezont a Kosársuli

Családi nappal zárta a szezont a Kosársuli

A tavalyi évhez hasonlóan családi nappal zárta a 2023-24-es szezont a Vásárhelyi Kosársuli. Az egyesület programján mintegy 200-an vettek részt június 16-án vasárnap. A rendezvényen korosztályonként díjazták a Kosársuli legjobb játékosait, illetve edzőjét is. A városi...

Országos Jamboree-n szerepeltek az U12-es Sólymok

Országos Jamboree-n szerepeltek az U12-es Sólymok

A múlt hétvégén rendezték Debrecenben az U12 Jamboret ahol a Vásárhelyi Sólymok csapata is részt vehetett. A három napos tornán összesen 16 csapat volt érdekelt. A torna lebonyolítása úgy zajlott, hogy vegyes csapatokat alkottak az ide bejutott együttesek közül és a...

Keleti regionális 2. helyezett a Kosársuli U16

Keleti regionális 2. helyezett a Kosársuli U16

A múlt hétvégén rendezték meg a keleti regionális döntőt az U16-os bajnokságban. A Vásárhelyi Kosársuli csapata egy végletekig kiélezett meccsen a házigazda Nyíregyháza ellen ugyan kikapott, de így is bezsebelték a 2. helyet. Utasi Gábor tanítványai az első mérkőzésen...