A félidőben vezetett, végül kikapott a Kosársuli

Szerző: | nov 25, 2023

A Nagykőrös csapatát fogadta péntek este az NB I/B Zöld csoportjának 10. fordulójában a Vásárhelyi Kosársuli. Utasi Gábor és Saša Vejinović együttese rossz kezdés után a nagyszünetre fordított, ám a harmadik negyed súlyos rövidzárlatát követően már nem volt visszaút.

Az előző szezonban még egy osztállyal feljebb, a Piros csoportban játszó nagykőrösiek – öt győzelemmel és négy szoros vereséggel – a 7. helyen álltak a tabellán a mérkőzés előtt, eggyel megelőzve a vásárhelyieket. A Kosársuli jó előjelekkel, zsinórban három győzelemmel várta az összecsapást, Utasi Gábor vezetőedzőhöz ráadásul a héten csatlakozott másodedzőként Saša Vejinović, így új impulzust kaphatott a csapat.

Számítani lehetett arra, hogy a magas szerkezetű Nagykőrös – többek között az utánpótláskorában három évig a Barcelonánál nevelkedő, 212 centiméterre nőtt centerrel, Timkó Norberttel, valamint a korábban évekig Vásárhelyen játszó Molnár Bencével – nem lesz egyszerű falat a Kosársulinak, ám a meccs eleje ennek ellenére is kisebb sokként hatott: egy 11-0-s rohamnak köszönhetően a 4. percben már 13-3-ra vezettek a vendégek. Utasi Gábor időt kért, ami a támadójátéknak és a puha védekezésnek is jót tett, Pinnyey vezetésével a 7. percre sikerült visszazárkózni mínusz hétre (12-19), majd Kelemen triplájának és Balogh gyors kosarainak köszönhetően mínusz négyre (19-23). Ekkor, a 10. perc elején a Nagykőrös vezetőedzője, Kovács Márk kért időt, és végül Filep pontjaival zárult az első negyed (19-25).

A gyors tempó és a jó színvonal maradt a második negyedre, a nagykőrösi szurkolók hangulata pedig átragadt a szép számú vásárhelyi közönségre is – tegyük hozzá, rég nem látott módon helyet találni sem volt egyszerű a Hódtói Sportcsarnok lelátóján. A játékrész első felében állandósulni látszott a különbség, amikor két pontra közelített a Kosársuli, a Nagykőrös hármasokkal válaszolt (Tóth, majd Molnár), a 16. percben azonban fordult a kocka: Knyur triplája, majd Borbáth kosara és a 33-33-nál érkező vendégidőkérés után átvette a vezetést a vásárhelyi csapat. A különbség nőni kezdett, és úgy tűnt, megtorpantak a vendégek, a félidő utolsó percének elején már hattal ment a Kosársuli. Ebből Mészáros által három pontot ledolgozott a Nagykőrös, a nagyszünet így 42-39-cel kezdődött.

Ami viszont utána jött, az eldöntötte a mérkőzést. Nagyon az öltözőben ragadt a Kosársuli, sorra jöttek a pontatlanságok és a kidolgozatlan helyzetek, védekezésben pedig nem tudta tartani a csapat a felgyorsult nagykőrösi tempót, a vendégek pedig kegyetlenül kihasználták a lehetőséget, és Tóth, valamint Sinkó kosaraival 18-0-s sorozatot produkáltak (42-54). A második félidő első hazai kosara a 26. percben jött Bálintnak köszönhetően, és bár úgy tűnt, sikerül ismét visszajönni a meccsbe (51-56 a 28. perc végén), a negyed végére így is nyolc pont maradt a két együttes között (55-63).

A zárónegyed első perceiben mindig akkor tudott kulcsfontosságú kosarat szerezni valamelyik nagykőrösi játékos, amikor igazán kellett, így a tíz pont közeli különbségről nem sikerült elmozdulni. A Kosársuli nem adta fel, Pinnyey ziccerénél ismét felcsillant a remény (66-73, 35. perc), ám a nagykőrösiek az időkérésük után ismét ritmust váltottak, és egy 8-0-s sorozattal végleg eldöntötték a győzelem sorsát (66-81, 38. perc). A rengeteg triplát rontó, távolról ezúttal gyenge napot kifogó Kosársuli a végén nem tudott faragni a hátrányon, maradt a tizenöt pont, a Nagykőrös 87-72-re nyert.

A Kosársuli legeredményesebbje a 19 pontot szerző Kelemen lett, a vendégeknél Fehér dupla-dupláig (17 pont, 10 lepattanó), Tóth 22 pontig jutott.

NB I/B Zöld csoport, 10. forduló:

Vásárhelyi Kosársuli-Nagykőrösi Sólymok KE 72-87 (19-25, 23-14, 13-24, 17-24)

Hódtói Sportcsarnok, 450 néző. Vezette: Téczely, Farkas, Nagy

Kosársuli: Borbáth 13/3, Balogh 8, Bálint 11, Pinnyey 15/3, Kelemen 19/9
Cserék: Kass 3/3, Knyur 3/3, Bősz –
Edzőpáros: Utasi Gábor, Saša Vejinović

Nagykőrös: Mészáros 13/3, Molnár 17/3, Kocsis -, Fehér 17/3, Timkó 8
Cserék: Tóth 22/12, Mári 8, Filep 2
Vezetőedző: Kovács Márk


Utasi Gábor: „Gratulálok a nagykőrösi csapatnak! A srácok megcsinálták, amire készültünk, de ezt a játékot pontra játsszák, és sajnos most nekünk nagyon nem mentek be a kinti dobásaink, amikre építettük a taktikánkat. Ez megbosszulta magát.”


Az U20-asok a Knyur, Bősz, Megyesi hármas vezetésével rangadót nyertek: 53-56-os félidő után 97-93-ra verték a nagykőrösi fiatalokat, így megelőzték őket a tabellán. A bajnokságot továbbra is a DMTK-Zsíros Akadémia Kőbánya vezeti, a Kosársuli a 2., a Nagykőrös a 3. jelenleg.


Folytatás szerdán, a Veszprém otthonában.

Családi nappal zárta a szezont a Kosársuli

Családi nappal zárta a szezont a Kosársuli

A tavalyi évhez hasonlóan családi nappal zárta a 2023-24-es szezont a Vásárhelyi Kosársuli. Az egyesület programján mintegy 200-an vettek részt június 16-án vasárnap. A rendezvényen korosztályonként díjazták a Kosársuli legjobb játékosait, illetve edzőjét is. A városi...

Országos Jamboree-n szerepeltek az U12-es Sólymok

Országos Jamboree-n szerepeltek az U12-es Sólymok

A múlt hétvégén rendezték Debrecenben az U12 Jamboret ahol a Vásárhelyi Sólymok csapata is részt vehetett. A három napos tornán összesen 16 csapat volt érdekelt. A torna lebonyolítása úgy zajlott, hogy vegyes csapatokat alkottak az ide bejutott együttesek közül és a...

Keleti regionális 2. helyezett a Kosársuli U16

Keleti regionális 2. helyezett a Kosársuli U16

A múlt hétvégén rendezték meg a keleti regionális döntőt az U16-os bajnokságban. A Vásárhelyi Kosársuli csapata egy végletekig kiélezett meccsen a házigazda Nyíregyháza ellen ugyan kikapott, de így is bezsebelték a 2. helyet. Utasi Gábor tanítványai az első mérkőzésen...