Kikapott, de szinte egálból várja a visszavágót a Kosársuli

Szerző: | júl 3, 2023

Péntek este Budapesten, a Pénzügyőr vendégeként lépett pályára a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjának 5-8. helyéért zajló rájátszás első körében. A meccset a hazaiak nyerték, ám Vuk Pavlovic együttese jóformán meccsnullról kezdheti meg a jövő pénteki visszavágót.

A magyar 3×3-as válogatottal az izraeli világbajnoki kvalifikációs tornán résztvevő Kelemen, valamint az utóbbi hetekben kiváló formában lévő Pinnyey hiányában lépett pályára a Kosársuli a bajnokság egyik legkülönlegesebb helyszínének számító CAMUGO® SportLab Kosárlabda Csarnokban, ám így is jó esélyekkel: a negyeddöntős párharcban a Budafokkal szemben 3-0-s arányban alulmaradó Pénzügyőrt mindkétszer sikerült legyőzni az alapszakaszban, a februári mérkőzést ugyanebben a csarnokban 77-65-re nyerte Vuk Pavlovic csapata.

Mivel az 5-8. helyért zajló rájátszás kuparendszerben zajlik, tétje volt az első meccsnek, hiszen a pontkülönbséget viszi magával a két együttes a visszavágóra. 

Borbáth büntetőivel kezdett a Kosársuli, majd az első negyedben szinte végig fej-fej mellett, szorosan haladt a két csapat. A Kosársulitól Varga Zalán két, Bálint egy triplát süllyesztett el, míg a Pénzügyőrt Kerkai kosarai vezették az első percekben, Vuk Pavlovic pedig már a meccs elején lehetőséget adott a szombati ballagásukra készülő saját nevelésű fiataloknak is. A negyed végén a hazaiak lendültek eggyel előre Szentirmai hármasát követően, így minimálisan, de előnnyel zárták az első tíz percet (22-18).


A második negyed elején ugyan a Varga testvérek és Bálint vezetésével visszavette a vezetést a Kosársuli, a Szálas által repített Pénzügyőr 8-0-s rohamot produkált, úgy, hogy a vásárhelyiek három percig nem tudtak eredményesek lenni. Vuk Pavlovic kétszer is időt kért, majd 32-25-nél Balogh kettese törte meg a jeget (17. perc). Ennek ellenére Horváth, majd Kerkai triplájával tíz fölé növelte előnyét a Pénzügyőr (42-30), a félidőre pedig Varga Ákos és Knyur kosarának köszönhetően nyolcpontos különbséggel mentek a csapatok (42-34).


A második negyed második fele a folytatást is meghatározta, hiszen a szünet után ott folytatták a hazaiak, ahol előtte abbahagyták. Ugyan Kass triplájánál a 25. percben mínusz hatra zárkózott a Kosársuli (49-43), nemhogy nem tudott közelebb jönni a vásárhelyi csapat, újabb négyperces gólcsend következett, miközben a Pénzügyőr 6-0-s rohamot ment. Varga Zalán kettese mentette tízpontos hátrányra a harmadik negyedet, aminek következtében 55-45-ről kezdődhetett az utolsó felvonás.


Varga Ákos triplájára még volt válasza a Pénzügyőrnek, ám 60-48-ról az utolsó nyolc perc abszolút a Kosársulié volt. Varga Ákos kosarai, majd Balogh közelije után hamar visszajött hatra a csapat, Varga Zalán hármasát követően pedig akár a győzelem lehetősége is felcsillant (62-57, 34. perc). A hajrához közeledve még inkább zárkózni tudott a Kosársuli, Borbáth triplája a 37. perc végén egylabdára hozta vissza a csapatot (66-63), majd hiába lépett el innen ismét a Pénzügyőr (71-63), maradt lehetőség az utolsó két percre. Előbb Varga Ákos, majd Borbáth értékesített három büntetőt (71-69), és mivel a hazaiak rendre eredménytelenek voltak a támadásaiknál, az utolsó percben a sikerért támadott a Kosársuli. Balogh eladott labdáját nem tudta kihasználni a Pénzügyőr, Varga Ákos hat másodpercre a végétől leszedett egy védőlepattanót, így Borbáth az utolsó másodpercben a győzelemért dobta rá a triplakísérletet: a labda a gyűrűről végül kipattant, így maradt a minimális, 71-69-es Pénzügyőr-győzelem. A kétpontos különbségnek köszönhetően viszont gyakorlatilag döntetlenről jön a visszavágó.


A Kosársuliból Varga Ákos dupla-dupláig jutott (20 pont, 14 lepattanó), míg a meccs legponterősebbje Kerkai volt (21 pont). 

NB I/B Zöld csoport, az 5-8. helyért, első kör, odavágó:

Pénzügyőr Sportegyesület-Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli 71-69 (22-18, 20-16, 13-11, 16-24)

Budapest, CAMUGO® SportLab Kosárlabda Csarnok. Vezette: Földesi, Kruk, Novák


Pénzügyőr: Horváth 6/3, Nemes 8, Kerkai 21/6, Kovács 5/3, Barócsi 10
Csere: Szálas 9/3, Széphelyi 6, dr. Szekeres 3/3, Szentirmai 3/3, Hajnal -, Koflanovics -, Nyikos –
Vezetőedző: Fülöp Gergő


Kosársuli: Varga Á. 20/3, Borbáth 8/3, Balogh 10, Bálint 7/3, Varga Z. 18/9
Csere: Kass 4/3, Knyur 2, Bősz -, Karsai –
Vezetőedző: Vuk Pavlovic

Fülöp Gergő: „Először is szeretnék gratulálni a csapatnak, mert amit átvettünk és megbeszéltünk a héten azt fegyelmezetten megcsinálták. Elsősorban védekezésben tudtunk kemények lenni, ami azt eredményezte, hogy gyors és lendületes támadásainkból pontokat tudtunk szerezni. Mindenképp szeretnénk ezt a lendületet tovább vinni és megnyerni a következő mérkőzést! Sok sikert kívánok a Vásárhelynek!”

Vuk Pavlovic: „Fizikális mérkőzést játszottunk, amiből sokszor a Pénzügyőr jött ki jobban. Örülök, hogy tizenkét pontos hátránynál harcoltunk tovább és egylabdás mérkőzés lett belőle. Jövő héten pénteken folytatódik a párharc, kétpontos hátrányról kezdünk, remélem, addig a hiányzóink visszatérnek és teljes kerettel tudunk játszani.”

A visszavágó május 12-én, pénteken 18:30-tól lesz a Hódtói Sportcsarnokban.

Elfogyott a Kosársuli, a Békéscsaba nyerte a rangadót

Elfogyott a Kosársuli, a Békéscsaba nyerte a rangadót

A Békéscsabai KK-t fogadta pénteken este a Hódtói Sportcsarnokban a Vásárhelyi Kosársuli. Az NB I/B Zöld csoport 12. fordulójának rangadóján remekül kezdett az év utolsó hazai meccsét játszó vásárhelyi csapat, ám Vuk Pavlovic együttese fordítani tudott, és győzelemmel...

Búcsúzott a Kosársuli a kupától, fontos bajnoki vár rá

Búcsúzott a Kosársuli a kupától, fontos bajnoki vár rá

Kedd este a Cegléd otthonában játszott a Hepp Kupa nyolcaddöntőjében a Vásárhelyi Kosársuli. A sérülésektől nehezített csapat nem tudta tartani a lépést az egy osztállyal feljebb szereplő hazaiakkal, de a fiatalok becsülettel végigküzdötték a meccset, a figyelem pedig...

Adománygyűjtés a Kosársuli meccsén

Adománygyűjtés a Kosársuli meccsén

Most pénteken, december 8-án este 18:30-tól rendezik meg a Vásárhelyi Kosársuli Békéscsabai KK elleni rangadóját a Hódtói Sportcsarnokban. Ezúttal azonban nem csak a mérkőzés miatt lesz fontos ott lenni az eseményen, mivel adománygyűjtést szerveznek, mellyel a...