Harcolt a hiányzóit nélkülöző Kosársuli, de a Tiszaújváros jutott a négy közé

Szerző: | júl 3, 2023

A negyedik meccset rendezték péntek este az NB I/B Zöld csoportjának negyeddöntőjében, aminek nagy kérdése az volt, hogy folytatódik-e a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli és a Tiszaújváros párharca. A vendéglátó tiszaújvárosiaknak győzniük kellett, hogy bejussanak a legjobb négy köze – ezt végül meg is tették, Vuk Pavlovic betegségekkel és sérültekkel tűzdelt csapata hiába küzdött az utolsó percig, alulmaradt, így az 5-8. helyért folytatja.

A Kosársuli kedden nagy meccsen kapott ki hazai pályán, így a Tiszaújváros előtt adódott az esély, hogy egy győzelemmel 3-1-es arányban lezárja a párharcot. Mindkét csapatnak volt hiányzója: a hazaiaknál az Achilles-sérüléssel bajlódó Bán nem állt Lekli József rendelkezésére, míg a Kosársuliból Varga Zalán mellett Balogh is lebetegedett (Kelemen messze nem százszázalékos, ám vállalta a játékot), Borbáth pedig sérülés miatt hagyta ki a találkozót.


Kissé felforgatott kerettel is igyekezett megtenni mindent a Kosársuli, és helyenként úgy tűnt, esély is adódhat a mindent eldöntő ötödik meccs kiharcolására. Pinnyey kosarai ellenére a párharcban megszokott módon kezdődött az első negyed, 13-7-es hazai vezetésnél kellett időt kérnie Vuk Pavlovicnak (5. perc). Hiába a taktikai utasítások, a hazai hárompontosokra nem volt ellenszer, Kiss triplái után már a tíz pontot súrolta a különbség, majd a 8. perc végén át is lépte azt (23-12). Innen szépen visszajött a Kosársuli, a tiszaújvárosi hibákat Kelemen és Bálint használta ki, a negyed végére így abszolút nyílt volt a meccs (25-21). 


Amilyen változatosan alakult az első negyed, annyira ezt hozta a folytatás is. Előbb a játékból jól kikapcsolt Santiago szerzett egy, a meccsen egyébként is sokszor látott kettő plusz egyet, majd Kelemen triplája után egylabdára zárkózott a Kosársuli (28-26, 13. perc). Fej-fej mellett haladt a két csapat, a Tiszaújváros a centerjátékot, a Kosársuli Varga Ákosnak is köszönhetően az egy-egyezéseket használta jól, 39-35-nél azonban gyorsan produkált előbb egy 5-0-t, majd Vuk Pavlovic időkérése után ezt folytatva 8-0-t a hazai csapat. A nagyszünetet megelőzően Pinnyey kosarai vették a hátára a Kosársulit, így 49-41-es hazai vezetéssel zárult az első félidő.

A pihenő nem jött jókor a Kosársulinak: kicsit az öltözőben ragadt, a Tiszaújváros pedig koncentrált játékkal, 10-0-s sorozattal kialakított egy olyan előnyt, amit végig őrizni tudott (59-41, 24. perc). Ahogy a párharc legelső meccsén, ezúttal is mínusz tizennyolcról próbált zárkózni a vásárhelyi együttes, és ez a Bálint, Bősz kettős sikeresen befejezett támadásaival el is kezdődött (0-9-es roham, 66-54, 29. perc). A Tiszaújvárosnál azonban mindig volt valaki, aki egy-egy akcióhoz extrát tudott hozzátenni, így a tíz pont fölötti előnyük megmaradt a harmadik negyed végére is (72-59).


Az utolsó játékrész elején felcsillant a remény (Varga Ákos kosarai után, 72-63-nál időt kellett kérnie Lekli Józsefnek), ám a fáradó Kosársulinak egyre kevésbé sikerült tartania az egyre nagyobb teret kapó Santiagót, így a 34. percre ismét tizennyolcra lógott el a Tiszaújváros. Próbált hajtani, küzdeni a Vásárhely, a támadásban helyenként leülő hazaiak pontatlanságait sikerült is kihasználni, ám ez csak ahhoz volt elég, hogy ismét tíz pont alá csökkenjen a különbség. Kelemen, majd Bálint hármasa után, a 39. percben lehetőség adódott arra, hogy akár öt pontra zárkózzon a Kosársuli, ám nem sikerült tovább faragni a hátrányt, a Tiszaújváros pedig Santiagónak köszönhetően tökéletesen hozta le az utolsó két perc büntetőzését. A vége így 98-89 lett – a hazaiak tehát győzelmükkel bebiztosították a helyüket a legjobb négyben. A Tiszaújvárosból Santiago és Habel, a Kosársuliból Varga Ákos és Kelemen dupla-duplázott, a meccs legponterősebbje a 27-ig jutó Bálint lett.

NB I/B Zöld csoport, negyeddöntő, 4. mérkőzés:

Tiszaújvárosi Phoenix KK-Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli 98-89 (25-21, 24-20, 23-18, 26-30)

Tiszaújvárosi Sportcentrum Játékcsarnok. Vezette: Sörlei, Sallai, Gergely

Tiszaújváros: Santiago 25, Kiss 22/12, Sándor 25/18, Kovács 7/3, Okoh 2
Cserék: Habel 11, Lakatos 5, Gaál 1, Asszú -, Czimer –
Vezetőedző: Lekli József

Kosársuli: Bősz 11/3, Varga Á. 22/3, Pinnyey 14/6, Kass -, Bálint 27/9
Cserék: Kelemen 15/9, Knyur -, Karsai -, Megyesi -, Kruzslicz –
Vezetőedző: Vuk Pavlovic


Vuk Pavlovic: „Gratulálok a Tiszaújvárosnak, megérdemelten jutottak tovább a párharcból. Így, visszatekintve, a négy mérkőzésen nagyrészt ők domináltak, az ő akaratuk érvényesült. Voltak olyan periódusok, amikor mi tudtunk dominálni, és jól játszottunk; úgy érzem, a mai meccsen sem sok kellett ahhoz, hogy nyerjünk. Kellett volna egy kis szerencse, a Tiszaújvárosnak egy kicsit rosszabb dobóforma, de ez nem veszi el az ő érdemeiket, sok sikert kívánok nekik a legjobb négy között.”

Lekli József: „Hatalmas gratuláció a csapatomnak! Nem volt könnyű menet, mert rengeteg védekezésváltás volt a Hódmezőnél. Megvoltak az üres helyzeteink, csak néha ritmustalanul – ezt bizonyítja az, hogy negyven üres hárompontosunk volt, és nem dobtunk be ebből túl sokat. De ismét tudtunk kilencvennyolc pontot dobni, még egy kicsit a védekezésen kell javítani. Nagyon boldog vagyok, hogy bejutottunk a négybe, de innentől kezdve már készülünk a Budafok elleni rangadóra, és a cél a döntőbe jutás.”

A Kosársuli az 5-8. helyért folytatja. Az első párharcban az ellenfél a Budafokkal szembeni párharcban 3-0-s arányban alulmaradó Pénzügyőr lesz.

Családi nappal zárta a szezont a Kosársuli

Családi nappal zárta a szezont a Kosársuli

A tavalyi évhez hasonlóan családi nappal zárta a 2023-24-es szezont a Vásárhelyi Kosársuli. Az egyesület programján mintegy 200-an vettek részt június 16-án vasárnap. A rendezvényen korosztályonként díjazták a Kosársuli legjobb játékosait, illetve edzőjét is. A városi...

Országos Jamboree-n szerepeltek az U12-es Sólymok

Országos Jamboree-n szerepeltek az U12-es Sólymok

A múlt hétvégén rendezték Debrecenben az U12 Jamboret ahol a Vásárhelyi Sólymok csapata is részt vehetett. A három napos tornán összesen 16 csapat volt érdekelt. A torna lebonyolítása úgy zajlott, hogy vegyes csapatokat alkottak az ide bejutott együttesek közül és a...

Keleti regionális 2. helyezett a Kosársuli U16

Keleti regionális 2. helyezett a Kosársuli U16

A múlt hétvégén rendezték meg a keleti regionális döntőt az U16-os bajnokságban. A Vásárhelyi Kosársuli csapata egy végletekig kiélezett meccsen a házigazda Nyíregyháza ellen ugyan kikapott, de így is bezsebelték a 2. helyet. Utasi Gábor tanítványai az első mérkőzésen...