Túlóra a Hódtóiban: hosszabbításos meccset nyert meg a Kosársuli

Szerző: | okt 21, 2023

Megvan a második Vásárhelyi Kosársuli-győzelem az NB I/B Zöld csoportjának 2023/2024-es szezonjában: Vuk Pavlovic csapata péntek este hosszabbítás után győzte le az újonc Százhalombattát, így hazai pályán immár kettőből két sikernél tart.

A százhalombattaiak nem készülhettek jó előjelekkel a meccsre, hiszen mind a négy találkozójukat elveszítették az idényben, a Kosársuli viszont ismét a soraiban tudhatta a Dávid Kornél Akadémia ellen bokasérülés miatt hiányzó Bálintot, valamint – először a szezonban – a vakbélműtétjét követően felépülő Kelement.

Kifejezetten érdekesen alakult a mérkőzés, hiszen egyrészt ritkán van olyan, hogy egy, a Kosársulinál a tabellán hátrébb álló csapat a meccs nagy részében vezessen a Hódtóiban, másrészt évek óta nem fordult elő, hogy felnőtt bajnokin hosszabbítást lásson a vásárhelyi közönség. Márpedig a Százhalombatta remek taktikát választott védekezésben: a védekezésben jól alkalmazott egészpályás letámadással meg tudta lepni a Kosársulit, emellé pedig jó egyéni teljesítmények társultak támadásban. Az első negyed elején például rögtön 7-2-vel kezdtek a vendégek a magasságbeli fölényét kihasználó Láncos és Kovács kosaraival, majd ugyan feljebb zárkózott a Vásárhely (köszönhetően például Kelemen triplájának, aki rögtön a szezonbeli első hárompontos kísérletét értékesítette), a negyed vége ismét az övék volt – Seregély triplája után Knyur büntetői állították be a 11-15-ös eredményt.

Vuk Pavlovic igyekezett változtatni, Kass, Knyur és Bálint pontjaival meg is fordította az állást a Kosársuli a második negyed elején (17-15), ám ekkor ismét nagyon sültek a százhalombattai kezek, Kovács, Molnár és Várbíró is dobott egy-egy triplát. A negyed közepi pontatlanságokból a vendégek jöttek ki jobban, a 17. perc végére, a 18. perc közepére elhúztak előbb hét, majd nyolc ponttal (23-31). A vége viszont lélektanilag a Kosársulinak jött ki jobban, hiszen Balogh a dudaszó pillanatában szórt egy hármast, így mínusz hat helyett mínusz háromról (28-31) kellett várni a folytatást.

Ami a nagyszünet után úgy tűnt, sikeresen alakul. Érezhetően ritmust váltott támadásban a Kosársuli, kezdett ellenszert találni a vendégek védekezésére, emellett hátul is zártabbá vált a csapat. Balogh csodaszép zsákolása után hosszú idő után ismét vezetett a Vásárhely, csakhogy jött néhány pontatlanság, eladott labda, és máris újra a Százhalombatta ment öt ponttal (34-39, 25. perc). A negyed közepi triplapárbajból (Kelemen és Borbáth itt, Kövér ott) a Kosársuli, a negyed végi triplapárbajból (Kelemen itt, Seregély és Tóth ott) a Százhalombatta jött ki jobban, így a negyedik negyedre az első negyedben felépített előnyüket őrizve mehettek a vendégek (47-51).

Benne volt a levegőben viszont, hogy egy jó hazai széria sokat érhet, és ezt hamar bizonyította is a Kosársuli: sorrendben Knyur, Pinnyey, Borbáth és az ismét zsákoló Balogh ért el kettőpontost, így 9-0-val hagyta állva a negyed elején a vendégeket. A hajrához közeledve úgy tűnt, a megszerzett előny győzelmet ér a vásárhelyi csapatnak, pláne azok után, hogy Kass tripláját Borbáth kosara követte (61-54 a 37. perc elején). A Százhalombatta Várbírónak köszönhetően lőtávolon belül maradt, ám két perccel a vége előtt Balogh süllyesztett el egy hármast a gyűrűben. A hátralévő idő viszont rémálomszerűen alakult: Vuk Pavlovic időkérése után, 64-58-ról egy támadást sem sikerült értékesíteni, a vendégek viszont előbb Várbíró kosaraival 64-62-re zárkóztak, majd egy újabb hazai időkérés és Kass rontott dobása után a győzelemért támadtak. Másfél másodperccel a dudaszó előtt Balogh szabálytalankodott Ráczcal szemben a hárompontos vonalon kívül, a 18 éves százhalombattai játékos így három büntetőt dobhatott – azzal a tudattal, hogy ha mindhármat bedobja, gyakorlatilag nyer a csapata. Az elsőt kihagyta, a másik kettőt bedobta, majd a hátralévő másfél másodpercben egy eladott Kosársuli-labda és egy vendégidőkérés után Várbíró triplázhatott a győzelemért, ám ő sem járt sikerrel. 

Maradt a 64-64, jöhetett az öt perc hosszabbítás, hasonló izgalmakkal. Kovács büntetőire Bálint, majd Kelemen válaszolt, ezt mindkét oldalon egy-egy kihagyott és értékesített büntető követte, az utolsó perc így 70.67-es állással kezdődött. Bálint kettese után időt kért Drevenka Dávid, ami után Várbíró dobott a legjobbkor triplát. Vuk Pavlovic is kikérte az idejét, Bálint közelije lejött a gyűrűről, így maradt 17 másodperce a Százhalombattának, hogy egy hármassal megnyerje a meccset. A figura Tóth passza után Kövérre jött ki, ám csak a palánkot találta el – a Kosársuli ezzel 72-70-re nyert.

A győzelemből Kelemen 14 ponttal és 9 lepattanóval vette ki a részét, míg a Százhalombatta legeredményesebbje a 24 pontig és 9 lepattanóig jutó Kovács volt.

A mérkőzés erre a linkre kattintva kommentárral teljes egészében visszanézhető. 


NB I/B Zöld csoport, 5. forduló:

Vásárhelyi Kosársuli-Százhalombattai KSE 72-70 – hosszabbítás után (11-15, 17-16, 19-20, 17-13, 8-6)
Hódtói Sportcsarnok, 300 néző. Vezette: Téczely, dr. Danka, Nagy

Kosársuli: Borbáth 9/3, Balogh 10/6, Pinnyey 10, Bálint 13, Megyesi –
Cserék: Kelemen 14/9, Knyur 6, Kass 5/3, Bősz 5/3
Vezetőedző: Vuk Pavlovic

Százhalombatta: Kövér 7/6, Rácz 2, Kovács 24/9, Tóth 4/3, Láncos 9
Cserék: Várbíró 15/6, Seregély 6/6, Molnár 3/3, Montai -, Bene –
Vezetőedző: Drevenka Dávid


Vuk Pavlovic„Gratulálok a csapatomnak és a Százhalombattának is, nagyon izgalmas mérkőzést játszottunk, jó ellenfél volt! Az elején, főleg az első negyedben nagyon összezavartak minket az egészpályás letámadásukkal, nem olyan ritmusban támadtunk, ahogy szerettük volna és ahogy szoktunk, ezáltal a védekezés sem mindig úgy működött, és a lepattanókkal sem igazán boldogultunk, amikor a magas centerük volt a pályán. Aztán ahogy telt az idő, egyre jobban megtaláltuk a megoldásokat, akármilyen felállással is voltak. Küzdöttünk, hajtottunk, és ez végül hosszabbításos győzelmet ért nekünk. Nehéz heteken vagyunk túl, több játékos is sérülésből tért vissza és néhányan sérülten vállalták a játékot, de nagyon szerettük volna megnyerni a mérkőzést. Örülök, hogy ez összejött, büszke vagyok a csapatra.”

Az U20-as csapat elszenvedte első vereségét a bajnokságban. Rossz kezdés és első negyed (12-19) után egészen az utolsó negyedig hátrányban játszott a Kosársuli, sőt, a DMTK-SZKSE a 31. percben már 17 ponttal is vezetett. Innen óriási zárkózással visszajött egálra a Vásárhely, ám az utolsó szó a vendégek játékosáé, Fossong Awungé volt. Az 59-57-es vereségből a legeredményesebb vásárhelyi Ocskó lett a 14 pontjával.

Folytatás egy hét múlva, október 27-én a Tiszaújváros otthonában.

Családi nappal zárta a szezont a Kosársuli

Családi nappal zárta a szezont a Kosársuli

A tavalyi évhez hasonlóan családi nappal zárta a 2023-24-es szezont a Vásárhelyi Kosársuli. Az egyesület programján mintegy 200-an vettek részt június 16-án vasárnap. A rendezvényen korosztályonként díjazták a Kosársuli legjobb játékosait, illetve edzőjét is. A városi...

Országos Jamboree-n szerepeltek az U12-es Sólymok

Országos Jamboree-n szerepeltek az U12-es Sólymok

A múlt hétvégén rendezték Debrecenben az U12 Jamboret ahol a Vásárhelyi Sólymok csapata is részt vehetett. A három napos tornán összesen 16 csapat volt érdekelt. A torna lebonyolítása úgy zajlott, hogy vegyes csapatokat alkottak az ide bejutott együttesek közül és a...

Keleti regionális 2. helyezett a Kosársuli U16

Keleti regionális 2. helyezett a Kosársuli U16

A múlt hétvégén rendezték meg a keleti regionális döntőt az U16-os bajnokságban. A Vásárhelyi Kosársuli csapata egy végletekig kiélezett meccsen a házigazda Nyíregyháza ellen ugyan kikapott, de így is bezsebelték a 2. helyet. Utasi Gábor tanítványai az első mérkőzésen...