Dráma a Hódtóiban: dudaszós Orgona-triplával nyert a Kosársuli!

Szerző: | okt 19, 2024

Felejthetetlen befejezést hozott a Vásárhelyi Kosársuli péntek esti meccse az NB I/B Zöld csoportjában: Saša Vejinović csapata Orgona Gergő utolsó másodperces, dudaszós triplájával nyerte meg a dél-alföldi rangadót a Békéscsaba ellen.

A várakozásoknak megfelelően remek hangulat fogadta a csapatokat péntek este a Hódtói Sportcsarnokban. A Kosársuli és a Békéscsaba szurkolói a legjobbak közé tartoznak az NB I-ben, a vendégektől pedig ezúttal is szép számban érkeztek drukkerek, így alig lehetett üres helyeket találni a lelátón.

A két együttes már találkozott egymással a közelmúltban: a szezonrajt előtt, a szeptember eleji, nagykőrösi Lucifer Kupán hosszabbítás után 84-80-ra a Kosársuli nyert. Azóta a csabaiak mindhárom bajnokijukat elveszítették (Tiszaújváros és Nagykőrös otthon, Eger idegenben), míg a Kosársuli a dunaharaszti vereséget követően legyőzte a Győrt, majd szoros csatában maradt alul Veszprémben.

A nagykőrösihez hasonlóan, a végletekig kiélezetten és izgalmasan alakult a mostani mérkőzés is. Jobban kezdett és az első tíz percet végigvezette a vásárhelyi csapat, sőt, a fantasztikusan játszó Orgona vezetésével a negyed közepén már nyolccal ment (16-8). Időt is kellett kérnie a 6. percben Gura Norbertnek, a vendégek vezetőedzőjének, és bár főként Cvijin kosarainak köszönhetően felzárkóztak, így is Kosársuli-előnnyel ért véget a játékrész (18-15).

A második negyed elején, Vágvölgyi kettesénél aztán először vette át a vezetést a Békéscsaba (18-19, 11. perc), innen pedig egészen az utolsó másodpercig fej-fej mellett haladtak a csapatok. 23-19-ről produkált egy 8-0-s futást a Békéscsaba, Saša Vejinović időkérése után viszont szépen visszajött és fordított a Kosársuli (30-29, 18. perc). A félidő vége Utasiról szólt, aki lepattanókkal, labdaszerzéssel, egy szép palánk alatti befejezéssel és egy triplával fordította vásárhelyi oldalra a vezetést a nagyszünetre (35-31).

A félidő remek hangulatban telt, hiszen a Scrub Daddy által rendezett büntetődobó-versenyen ajándékokat lehetett nyerni. Néhány perccel később nem csak ennek örülhettek a vásárhelyi szurkolók, hiszen a harmadik negyedet erősen kezdte a Kosársuli: Bálint triplája, majd Borbáth büntetői után először nőtt tíz pontra a különbség (41-31, 23. perc). A negyed közepén időt kért a Békéscsaba, és megint a legjobbkor tette Gura Norbert, ugyanis javítani tudtak a védekezésükön és a támadójátékukon, a Kosársuli hibáit kihasználva pedig visszajöttek 46-35-ről 46-43-ra (28. perc). A játékrész vége is az övék volt, Balog, Hajdu és a korábban Vásárhelyen is játszó Kovács vezetésével összehoztak egy újabb 8-0-t, így 51-48-ra vezettek a hajrá előtt.

A negyedik negyed elején egyből jött a válasz a Kosársulitól, Balogh gyors kosara után Bálint szórt zsinórban két triplát (56-51, 32. perc). Újabb csabai időkérés következett, majd Kovács pontjai egyenlítették ki az állást (58-58, 34. perc). Ekkor ért kritikus pontjára a meccs: bő két percig egyik csapat sem talált a gyűrűbe, így már ekkor benne volt a levegőben, hogy a végén egyetlen labda dönthet. A 37. percben Balog közelije törte meg a jeget, majd jött tőle még egy, ám a Kosársuli mindkétszer hamar egyenlíteni tudott. Az utolsó percben ismét a Békéscsaba került előnybe Cvijin kettesével, ám a Kosársuli Saša Vejinović időkérése után szinte egyből egyenlített Orgonának köszönhetően (64-64). Újabb csabai időkérésre újabb Cvijin-kosár volt a reakció, a sikertelen triplája után összeszedte a lepattanót és értékesítette a helyzetet (64-66).

Volt hátra 5,6 másodperc, Saša Vejinović ismét időt kért, majd jött a csoda: miután Bőszt kétszer is faultolta Balog, 1,5 másodperccel a vége előtt Orgona dobhatott triplát lehetetlen helyzetből, a labda pedig a palánkról a gyűrűbe pattant, így dudaszós kosárral, 67-66-ra nyert a Kosársuli!

A meccs legjobbja a 30 ponttal és 10 lepattanóval dupla-duplázó Orgona lett, a Kosársuli pedig a sikernek köszönhetően nem szakadt le az élmezőnyről, jelenleg a 7. helyen áll, azonos győzelmi mérleggel (2-2), mint az 5. Budafok.

NB I/B Zöld csoport, 4. forduló:

Vásárhelyi Kosársuli–Békéscsabai KK 67-66 (18-15, 17-16, 13-20, 19-15)

Hódtói Sportcsarnok, 700 néző. Vezette: Radnóti, Földi, Szőcs

Kosársuli: Bősz -, Borbáth 5/3, Balogh 6, Bálint 15/9, Orgona 30/9
Cserék: Utasi 11/3, Kruzslicz –
Vezetőedző: Saša Vejinović

Békéscsaba: Vágvölgyi 6, Balog 20, Vodila 2, Cvijin 15/3, Hajdu 11
Cserék: Kovács 10/6, Kurtucz 2, Szarvas -, Botos –
Vezetőedző: Gura Norbert

Saša Vejinović: „Nagyon szimpatikus csapat a csabai! Nagyon harcias kosárlabdát játszanak, egy rossz szót nem szólva egymásnak. Ezért is iszonyatosan kellemetlenek. Örülök, hogy sikerült legyőznünk őket, ráadásul egy utolsó másodperces triplával, ami lerobbantotta a mennyezetet a sportcsarnokról! Köszönjük!”

Gura Norbert: „Gratulálok a Vásárhelynek, nagyon jó, izgalmas, kiélezett és színvonalas mérkőzést tudtunk játszani! A sportban pont ez a szépség, hogy bármelyik tizedmásodpercben tud fordulni a mérkőzés kimenetele. Most mi voltunk a szerencsétlenebbik oldalon, bízom benne, hogy ez a jövőben lesz majd másképp is. Még egyszer gratulálok a Vásárhelynek!”

Az U21-es együttes 53-19-es félidő után 94-48-ra, nagyon simán nyert, így továbbra is a közvetlen élmezőny tagja. A kiegyensúlyozott csapatjátékot mutatja, hogy mind a 11 Kosársuli-játékos szerzett legalább egy pontot, és mindannyian legalább tíz percet a pályán töltöttek. A mezőny legeredményesebbje a 16 pontig jutó Megyesi volt.

Folytatás október 31-én, csütörtökön 19:30-tól a pécsi PTE-PEAC vendégeként.

A mérkőzés megrendezését a Hódkertész Kft. és a Scrub Daddy támogatta.

Két sima győzelem a Kosársuli U21-től

Két sima győzelem a Kosársuli U21-től

Újabb két fordulóban lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli U21-es csapata. A kék-sárgák a Veszprém otthonában 20 pontos sikerrel zártak, míg múlt pénteken a Békéscsaba volt az ellenfelük. A Békés vármegyeiek ellen sem forgott veszélyben a siker, hiszen 46 pontos...

Az Óbudát legyőzte, a Pécs ellen kikapott a Kosársuli U16

Az Óbudát legyőzte, a Pécs ellen kikapott a Kosársuli U16

Újabb két mérkőzést játszott a Kosársuli U16 a kiemelt bajnokságban. Az Óbudai Kaszások otthonában parádés meccsen győztek Borusék, a Pécs ellen viszont nem jött ki nekik a lépés. Óbudai Kaszások--Vásárhelyi Kosársuli 59-78Kosársuli: Fodor 2, Kis 4, Bartusz 12/3, Soós...

A Békéscsabával játszik rangadót hazai pályán a Kosársuli

A Békéscsabával játszik rangadót hazai pályán a Kosársuli

Pénteken elkezdődik a 4. forduló az NB I/B Zöld csoportjában. A Vásárhelyi Kosársuli férfi felnőttcsapata ismét hazai környezetben lép pályára, a Békéscsaba érkezik a Hódtói Sportcsarnokba. A mindig parázs hangulatú dél-alföldi rangadót felemás előjelekkel várja a két...