Nagyot küzdve kapott ki a Kosársuli az év utolsó meccsén

Szerző: | dec 16, 2023

A tabella 5. helyén álló Atomerőmű SE U23 vendégeként lépett pályára péntek este a Vásárhelyi Kosársuli az NB I/B Zöld csoportjában. A 12. helyezett vásárhelyi csapat tartalékosan is remekül tartotta magát a tehetséges paksiak otthonában, ám az utolsó negyed elején egy rövidzárlat eldöntötte a találkozót.

2023-ban utoljára lépett pályára a Vásárhelyi Kosársuli. Paksra sem tudtak teljes kerettel elutazni a kék-sárgák, Balogh, Knyur és Pinnyey is hiányzott, így Utasi Gábornak felforgatott rotációval kellett pályára küldeni az együttest.

Ezzel együtt a paksiak számítottak esélyesnek – egyrészt a hét siker mellett mindössze négy szoros vereség áll a nevük mellett, másrészt a keretük húzónevei az A-csoportos csapattal készülnek, Géringer például kulcsszerepet vállalt az előző fordulóban a Szedeák legyőzésében.

A mérkőzés első négy perce alapján úgy tűnt, a Kosársuli nem találja azt a formát, ami az utóbbi hetek vereségei ellenére jellemezte a csapatot az első negyedekben: 11-2-vel kezdett az Atomerőmű, gyorsan időt is kért Utasi Gábor. Sikerült rendezni a sorokat, a játékrész második felében Bálint és Kelemen vezetésével visszazárkózott a csapat, sőt, a 9. percben, Kelemen triplája után az egyenlítés is összejött. Végül 21-18-as hazai előnnyel zárult a negyed.

A második tíz percet több hiba is jellemezte mindkét oldalon támadásban, ám a Kosársuli tudta tartani a hazaiakat. A negyed közepén egy 5-0-s paksi sorozatot követően ismét időt kért Utasi Gábor, hogy aztán Megyesi és Karsai kosarai ismét csökkentsék a különbséget. 40-36-ról újra elszakadt picit az Atomerőmű (45-36, 19. perc), majd Borbáth büntetői és Kelemen hármasa következett. A 47-41-es állást a nagyszünetre Sáfrán büntetői állították be – minden nyitott volt tehát a második félidőre.

A pihenőt követően intenzív tempóban indult újra a meccs, vásárhelyi oldalról Kelemen, paksiról pedig Kékesi szórta meg magát. Feküdt a gyorsított játék a Kosársulinak, többször is feljött négy pontra a csapat, sőt, a 25. percben, Karsai ziccerénél kis híján utolérte a Paksot (58-56). Géringer és Heimann ekkor a hátára vette az Atomerőműt, megint nyílt az olló (64-56), ám remek csapatjátékkal a Kosársuli megmutatta az igazi erejét, és a 28. perc végére megfogta a hazaiakat (Bősz kettese után 66-66). Időt kért Morgen Frigyes, és a legjobbkor tette, Kékesi ugyanis két hárompontost is elsüllyesztett, a másodikat ráadásul szinte a dudaszó pillanatában.

Mindez azt jelentette, hogy nem csupán 73-66-ról, de lélektani hátrányból is kellett kezdenie a Kosársulinak az utolsó negyedet, ez pedig túl soknak bizonyult. A Paks remek dobóformát kapott el, és gyorsan tíz, majd tizenöt pont fölé növelte az előnyt – Utasi Gábor a 34. percben, 90-74-es hátrányban kért időt. Mínusz tizenhatról lehetetlen feladatnak tűnt a felzárkózás, és bár a csapat mindent megtett, tíz pontnál közelebb csak a találkozó legutolsó percében tudott érni. A 99-93-as végeredményt Kelemen kosara állította be.

Ha valamiből, ebből a meccsből meríthet erőt a bajnokság január eleji folytatására a Kosársuli, hiszen az utóbbi egy hónap legszorosabb mérkőzését játszotta a csapat.

NB I/B Zöld csoport, 13. forduló:

Atomerőmű SE U23-Vásárhelyi Kosársuli 99-93 (21-18, 26-23, 26-25, 26-27)

Paks, ASE Sportcsarnok. Vezette: Téczely, dr. Danka, Szecsődi

Paks: Kékesi 21/9, Heimann 16/6, Géringer 19/3, Imre 10, Sövegjártó 6
Csere: Nagy 7/6, Pajor 6/3, Inalegwu 6/3, Sáfrán 6, Arnold 2, Tolnai -, Bene –
Vezetőedző: Morgen Frigyes

Kosársuli: Borbáth 4, Kass 12, Kelemen 37/18, Bálint 25/15, Karsai 6
Csere: Megyesi 7/3, Bősz 2, Kruzslicz -, Filak -, Ocskó –
Vezetőedző: Utasi Gábor


Utasi Gábor: „Nekem ma a srácok ugyanúgy győztesek, mintha megnyerték volna a meccset. Sajnos megint nem tudtunk teljes csapattal utazni, de aki ott volt, az megmutatta, hogy akarattal mennyi mindent el lehet érni. Nüanszokon múlott, hogy nem nyertünk, amik leginkább a rutintalanságnak tudható be, de ma mindenki odatette magát 100%-ban. Büszke vagyok a csapat mai teljesítményére.”


Folytatás 2024. január 5-én, a Győr elleni hazai meccsel.

Családi nappal zárta a szezont a Kosársuli

Családi nappal zárta a szezont a Kosársuli

A tavalyi évhez hasonlóan családi nappal zárta a 2023-24-es szezont a Vásárhelyi Kosársuli. Az egyesület programján mintegy 200-an vettek részt június 16-án vasárnap. A rendezvényen korosztályonként díjazták a Kosársuli legjobb játékosait, illetve edzőjét is. A városi...

Országos Jamboree-n szerepeltek az U12-es Sólymok

Országos Jamboree-n szerepeltek az U12-es Sólymok

A múlt hétvégén rendezték Debrecenben az U12 Jamboret ahol a Vásárhelyi Sólymok csapata is részt vehetett. A három napos tornán összesen 16 csapat volt érdekelt. A torna lebonyolítása úgy zajlott, hogy vegyes csapatokat alkottak az ide bejutott együttesek közül és a...

Keleti regionális 2. helyezett a Kosársuli U16

Keleti regionális 2. helyezett a Kosársuli U16

A múlt hétvégén rendezték meg a keleti regionális döntőt az U16-os bajnokságban. A Vásárhelyi Kosársuli csapata egy végletekig kiélezett meccsen a házigazda Nyíregyháza ellen ugyan kikapott, de így is bezsebelték a 2. helyet. Utasi Gábor tanítványai az első mérkőzésen...