Elképesztő hangulatban, felejthetetlen sikerrel kezdte a rájátszást a Kosársuli

Szerző: | júl 3, 2023

Szerda este a Tiszaújváros elleni hazai mérkőzéssel kezdte az NB I/B Zöld csoportjának rájátszását a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli. A negyeddöntő első találkozója az utóbbi évek egyik legemlékezetesebb meccsét hozta: a Hódtói Sportcsarnokban a hazai közönség óriási támogatása mellett tizennyolc pontos hátrányból fordított Vuk Pavlovic együttese, így 1-0-ra vezet a három győzelemig tartó párharcban.

A Kosársuli a negyedik, a Tiszaújváros az ötödik helyen zárta az alapszakaszt, ahol nagyon ellentétesen alakult a két csapat két egymás elleni meccse: a Tiszaújváros novemberben otthon 82-63-ra, a Kosársuli februárban a Hódtóian 94-76-ra győzött. Ezúttal sem lehetett megjósolni, milyen menete lesz a találkozónak, ami az 1-0-s vezetés megszerzése szempontjából lélektanilag is nagyon fontosnak ígérkezett. Azt mondjuk nem feltétlen gondoltuk előzetesen, hogy ilyen szinten – ami történt, azt sokáig nem felejti a két együttes, és akár az egész párharcra rányomhatja a bélyegét. 


Fantasztikusan kezdett a Tiszaújváros, az amerikai Santiago vezetésével a 4. percben már 15-2-re vezettek a vendégek, és állva hagyták a Kosársulit – támadásban és védekezésben sem találta a ritmust Vuk Pavlovic csapata, időt is kellett kérni a 3. percben. Ezt követően sikerült rendezni a sorokat, Varga Zalán triplája után pedig már Lekli József hívta össze a csapatát (13-19, 8. perc). Jókor tette, hiszen a negyed végén Kovács által újabb 5-0-s rohamot produkáltak, így tizenegy pontos előnnyel zárták a játékrészt (13-24).

A leginkább önmagával küzdő Kosársuli a második negyedben sem igazán találta az ellenszert: Varga Zalán és Bálint triplájára előbb Bán válaszolt, majd miután a negyed közepén Bálint kosaraival visszajött mínusz négyre a csapat (27-31, 16. perc), az extrán dobó Santiago ismét tízre növelte a különbséget. A félidőre is a Tiszaújváros mehetett jobb állapotban, a Kosársuli eladott labdái és befejezetlen támadásai után ugyanis Bán 5-0-s szériája visszaállította a stabil vendégelőnyt (29-42).

A nagyszünetet követően nemhogy ott folytatódott a meccs, ahol abbamaradt, hanem úgy tűnt, a Tiszaújváros eldöntötte az érdemi dolgokat – folytatták jó dobóteljesítményüket, kihasználták a vásárhelyi hibákat, és a 25. percben már tizennyolc ponttal, 53-35-re vezettek. Ekkor azonban időt kért Vuk Pavlovic, és valami megfordult a játék képében. Kelemen vezetésével javult a támadójáték, a Tiszaújváros pedig elkezdett egyre többet hibázni – a hazaiak így a húsz pont közeli hátrányból visszajöttek tíz pont környékére, igaz, Gaál hármasa a 29. percben ismét messzebb tolta a reményeket a zárkózásra (49-62).

A negyedik negyed elején aztán áttörte azt a gátat a Kosársuli, amit egész meccsen nem sikerült – Varga Zalán triplája a 33. percben tíz pont alá csökkentette a különbséget, amit a Hódtói Sportcsarnok ezúttal is elképesztő hangulatot teremtő közönsége hangorkánnal fogadott. A nézőkkel együtt a csapat is megérezte a vérszagot, és azt, hogy lehet keresnivaló a meccsben – Santiago kosarait Varga Ákos triplája, majd kettese követte, 60-67-nél pedig hiába kért időt a vendégek edzője, Lekli József, nem tudta megállítani a vásárhelyi hengert. Borbáth triplájánál, a 37. percben visszajött egylabdás hátrányra a Kosársuli (65-67), majd Kelemen is elsüllyesztett egy triplát. Az utolsó két perc mindenről szólt, csak a pontokról nem: a legtöbbször a hárompontosokkal próbálkozó Tiszaújvárosnál minden kimaradt, a Kosársuli pedig higgadtabban kezelte a helyzetet és megszerezte a legfontosabb lepattanókat. Az utolsó percben előbb Varga Zalán harcolt ki faultot, büntetői után 70-70-re egyenlített, majd Santiago egy értékesített büntetője után Kelemen volt nagyon harcias: megszerezte a védőlepattanót, majd a másik palánknál bedobott egy büntetőt. 71-71-nél, 18,8 másodpercre a végétől időt kért Vuk Pavlovic, majd ezt követően Kelemen kapta meg a labdát, fordult le az emberéről és szerzett kosarat (73-71). Volt még hátra 11,8 másodperc – Lekli József is kikérte utolsó idejét, és meg is beszélték a tiszaújvárosiak azt a figurát, amivel megnyerhették volna a meccset. Bán triplája azonban kimaradt, a lepattanót pedig Varga Zalán halászta el: a Kosársuli így hihetetlen szurkolás közepette, mindössze egyszer, de épp a legjobbkor vezetve 73-71-re győzött, és megszerezte az előnyt a negyeddöntőben. A mérkőzés legeredményesebbje a 31 ponttal és 12 lepattanóval dupla-duplázó Santiago lett, míg a Kosársuliból Varga Ákos dupla-duplázott (14 pont, 13 lepattanó), Kelemen pedig 24 pontig jutott.

NB I/B Zöld csoport, negyeddöntő, első mérkőzés:

Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli-Tiszaújvárosi Phoenix KK 73-71 (13-24, 16-18, 20-20, 24-9)

Hódtói Sportcsarnok, 400 néző. Vezette: Radnóti, Borgula, Drenyovszki

Kosársuli: Borbáth 5/3, Varga Á. 14/3, Kass -, Bálint 11/3, Kelemen 24/6
Csere: Varga Z. 13/9, Pinnyey 6, Balogh –
Vezetőedző: Vuk Pavlovic

Tiszaújváros: Santiago 31/3, Bán 17/9, Kiss 2, Kovács 10/6, Okoh 6
Csere: Gaál 3/3, Habel 2, Lakatos -, Molnár -, Asszú -, Czimer –
Vezetőedző: Lekli József

Vuk Pavlovic„Nagyon nehéz mérkőzés volt. Nehezen is indult, a Tiszaújváros sok extra kosarat dobott, a mi védekezésünk pedig nem működött és ezáltal rossz ritmusban támadtunk. Hátrányba kerültünk és sokszor olyan megoldásokat próbáltunk nyújtani támadásban, hogy hirtelen szerettünk volna visszajönni a mérkőzésbe, ami görcsös, nem mindig koncentrált védekezést is eredményezett. Ez a harmadik negyed végén, negyedik negyed elején megtört, végre elkezdtünk csapatban játszani, elkezdtek bemenni a dobásaink, sokszor megszereztük a lepattanókat. A szív győzött – nem jó játékkal sikerült nyerni, ami talán még értékesebbé teszi a sikert. A párharc első mérkőzését gondoltam előzetesen a legnehezebbnek, bízom benne, hogy ezek után már felszabadultabban tudunk játszani. Gratulálok a csapatnak, és szeretném megköszönni a szurkolóknak a támogatást, óriási hangulat volt! Így, hogy ilyen izgalmasra sikerült a mérkőzés, talán még nagyobb hangulatot csináltak, de bízom abban, hogy a közeljövőben nem kell ilyen szoros meccseket átélni.”

Lekli József: „Szeretnék gratulálni a Vásárhelynek és a saját csapatomnak is! Amit akartunk, az első félidőben és a harmadik negyedben is megcsináltuk, a negyedik negyedben pedig mentálisan elfáradt egy-két játékosom, így azokat a dolgokat, amik mentek az első félidőben, nem tudtuk már pontosan lejátszani, nem oda kerültek az elzárások és szépen magunkra húztuk a Vásárhelyt. Egylabdás mérkőzés volt, nekünk is megvolt az utolsó lehetőségünk, ami ha bemegy, megnyerjük a meccset. Jó volt ez kezdésnek, nem búsulunk, otthon próbáljuk kiegyenlíteni a párharcot!”

Folytatás pénteken 18 órától Tiszaújvárosban. 

Családi nappal zárta a szezont a Kosársuli

Családi nappal zárta a szezont a Kosársuli

A tavalyi évhez hasonlóan családi nappal zárta a 2023-24-es szezont a Vásárhelyi Kosársuli. Az egyesület programján mintegy 200-an vettek részt június 16-án vasárnap. A rendezvényen korosztályonként díjazták a Kosársuli legjobb játékosait, illetve edzőjét is. A városi...

Országos Jamboree-n szerepeltek az U12-es Sólymok

Országos Jamboree-n szerepeltek az U12-es Sólymok

A múlt hétvégén rendezték Debrecenben az U12 Jamboret ahol a Vásárhelyi Sólymok csapata is részt vehetett. A három napos tornán összesen 16 csapat volt érdekelt. A torna lebonyolítása úgy zajlott, hogy vegyes csapatokat alkottak az ide bejutott együttesek közül és a...

Keleti regionális 2. helyezett a Kosársuli U16

Keleti regionális 2. helyezett a Kosársuli U16

A múlt hétvégén rendezték meg a keleti regionális döntőt az U16-os bajnokságban. A Vásárhelyi Kosársuli csapata egy végletekig kiélezett meccsen a házigazda Nyíregyháza ellen ugyan kikapott, de így is bezsebelték a 2. helyet. Utasi Gábor tanítványai az első mérkőzésen...