A Piros csoportos Ceglédet fogadta kedd este a Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli a Hepp Kupa 3. fordulójában. A tét az NB I/B-s és NB II-es csapatok kupasorozatában a továbbjutás, azaz a legjobb 16 közé kerülés volt.

A Kosársuli a múlt heti, Kecskemét elleni vereséget követően edzőt váltott: Slobodan Kalinic magánéleti okokból nem tudja ellátni a csapat vezetését a jövőben (a következő hetekben még besegít a kispadon), az új tréner pedig a játékosként és edzőként is évek óta az egyesületért tevékenykedő Vuk Pavlovic lett. Debütálni hogy máshogy lehet, mint győzelemmel - a szezon eddigi egyik, ha nem a legjobb teljesítményét nyújtotta a csapat, így megérdemelten jutott tovább a következő körbe.

Varga Ákos triplájával és remek egy-egyezésével indult a meccs, ám az 5-0-ra hamar reagálni tudott egy 7-0-val a Zöld csoport címvédője és a 3. percben először vette át a vezetést. A folytatás, és gyakorlatilag az egész első negyed hasonlóan alakult, hiszen Bálint és Varga Ákos triplájára, így az újabb ötpontos Kosársuli-előnyre Tóth és Csaba válaszolt, majd azt követően sem tudott elszakadni egymástól a két csapat, hogy mindkét edző időt kért egyszer-egyszer. Az első tíz percet Csaba büntetője zárta (20-21).

Vuk Pavlovic jól forgatta a csapatot, a feljavuló védekezés és a harcias, a ceglédieknél jóval több assziszttal társuló támadójáték pedig meghozta az eredményt a második negyedben. Pinnyey vezetésével 6-0-val kezdett a Kosársuli, a vendégek bő négy percig pontot sem tudtak szerezni, ám a negyed közepén, 29-23-ról az eladott vásárhelyi labdákat kihasználva ismét feljött egy pontra a Cegléd (29-28). A hazai időkérés után viszont kétszer is megrázta a triplafát a Kosársuli, Varga Ákos és Borbáth hármasát ráadásul Bálint kiváló percei követték. A félidő utolsó percében pedig kialakult az addigi legnagyobb különbség: az új csapatkapitánynak megválasztott Varga Zalán büntetői után Balogh dudaszós kettese állította be a 43-35-ös állást.

A szünetben ketten is díjat kaptak: október hónap legjobb játékosa a felnőtt- és az U20-as csapat erőssége, a 15 pontot, 8 lepattanót és 22 VAL-értéket átlagoló  Karsai Balázs, valamint a Vásárhelyi Párducok U11-es együttesének csapatkapitánya és húzóereje, az eggyel nagyobb korosztályban is komoly szerepet kapó Grochulski Halina lett. 

A pihenőt követően az egész meccsen extrán teljesítő Kelemen vette a hátára a csapatot: előbb tízpontosra növelte a különbséget, majd harcias palánk alatti kettessel és tűpontos hármassal is jelentkezett. Újabb szériát, 8-0-t produkált ekkor a Kosársuli (Bálint is szórt egy triplát), tizennégy pontos vezetésnél pedig úgy tűnt, akár el is dőlhet a meccs - erre erősített rá Varga Zalán látványos, majd Bálint hidegvérű triplája is a 28. percben. A Cegléd viszont megmutatta, hogy miért szerepel a Piros csoportban: a nemrégiben igazolt Velkey vezénylevétel nagy zárkózásba kezdtek, aminek a harmadik negyed vége csak a kezdetét jelentette.

63-50-ről ugyanis előbb 63-58-ra tornázták vissza magukat, majd Karavdic kezdete után 65-63-ra már ők vezettek. A Kosársuli viszont sem ekkor, sem Tóth és Kalassai triplájánál (66-71) nem zuhant össze, sőt: Kelemen újabb remek egy-egye után Varga Zalán villant hárompontossal, Bálint kosarai után pedig már a Ceglédnek kellett időt kérnie mínusz ötnél (76-71). Az utolsó öt percre fordulva az volt a kérdés, stabilan tudja-e tartani ezt az előnyt a Kosársuli, vagy van még egy csavar a meccsben. A kérdésre a választ a hajrát egy az egyben végigjátszó öt vásárhelyi játékos adta meg - Varga Ákos asszisztjából Borbáth, Varga Zalán elcsent labdájából, majd asszisztjából Kelemen és Bálint szerzett kosarat (83-76). Két percre a végétől Csaba és Velkey rutinja mínusz háromra csökkentette a ceglédiek hátrányát (86-83), ám Vuk Pavlovic időkérése után Varga Zalán hibátlan betörése következett (88-83), majd hiába hívta össze a sajátjait Siska János is, sikeres támadások helyett eladott labdák jöttek a ceglédiektől. Csaba távoli triplája pedig ugyan egylabdára hozta vissza őket (89-87), a nem sokkal korábban Tóthtól labdát lopó Borbáth ziccere végleg eldöntötte a győzelem sorsát: 91-87-re a Kosársuli nyert, így továbbjutott a következő fordulóba! A legeredményesebb vásárhelyi a 23 ponttal és 11 lepattanóval dupla-duplázó Kelemen lett, de Varga Ákos 16 pontja, 9 lepattanója és 8 asszisztja, Varga Zalán dupla-duplája (13 pont, 11 lepattanó), Bálint 20 pontja és a fiatalok jó játéka is kellett a sikerhez.

 

Hepp Kupa, 3. forduló:

Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli-Ceglédi KE 91-87 (20-21, 23-14, 20-23, 28-29)

Hódtói Sportcsarnok, 250 néző. Vezette: Radnóti, Vadász, Farkas

Kosársuli: Varga Á. 16/9, Borbáth 9/3, Bálint 20/12, Varga Z. 13/6, Kelemen 23/9
Csere: Balogh 2, Pinnyey 4/3, Bősz 4, Kass -, Karsai -
Vezetőedző: Vuk Pavlovic

Cegléd: Tóth Z. 21/9, Lógár -, Erdei 4/3, Berkics 2, Karavdic 10
Csere: Csaba 19/3, Kalassai 6/6, Velkey 23/9, Csákvári 2, Tóth B. -
Vezetőedző: Siska János

 

Vuk Pavlovic: "Először is gratulálok a Ceglédnek, a Piros csoportban mutatott játékuk keménységét és színvonalát abszolút hozták, további sok sikert kívánok nekik a bajnokságra! Nagyon jó mérkőzést játszottunk, minden érdem a fiúké, mindenki betett a közösbe, igazi csapatként dolgoztunk együtt és így tudtunk győzni. Gratulálok a csapatomnak!"

 

Folytatás december 2-án, a Miskolc elleni idegenbeli bajnokival.

Keress Minket a Facebook-on is

Belépés